Egészség vagy fitt kalauz? Vagy mindkettő jó?

Volt egyszer amikor folyamatosan fájlaltam a hasam, ahol csecsemő koromban megműtötték engem, mint “bélműtét”, annak környékén nem jól éreztem magam. Ez az időszaka alatt: 2013 közepe és a 2014 közepe között volt, ezért 2014 márciusban újra elkezdtem nagyon mozogni, mint visszatértem, amikor gyerekkoromban sokat mozogtam az egészségi okokból. "Sokkal jobb kint, mint bent otthon".

Próbáltam összegyűjteni a beszámolóimat, hogy melyik sportág alapján miért és mióta újra elkezdtem foglalkozni, ezalatt miként jutottam el az orvosláshoz.

Fél év után már elmúltak gondok és jobb lett a hasam, de ettől függetlenül nem álltam meg, folyamatosan kezelem őket.

Engem melyik jobban érdekel és mennyire gyakran csinálom?

Horgászat - 40% -> azóta már csökkent, már nem 60%, mert már nem szeretnék sokan ülni az ülőmunka mellett miatt
Túrázás - 60%
Futás - 60%
Kerékpározás - 30%
Izmok erősítéséhez edzés felsőtest - 80%
Izmok erősítéséhez edzés has - 30% - > hamarosan meg fog változni, mert azóta is foglalkozom, mert a felsőtestem és a lábaim eléggé erősek miatt muszáj, mert csakígy tudok megfelelően egyensúlyt tartani
Izmok erősítéséhez edzés alsótest - 80%

Megjegyzés: Ezek csupán átlagok szerint kitöltöttem a százalékaimat. Hangulatomtól, időjárástól és egyéb dolgoktól függ szerint cselekszem őket.

Turizmus, mint több mozgásfélekkel rendelkezik

Először a Nagybácsim tavaszi vagy nyári szünetekben rendszeresen elvitte az unokatesóimmal együtt az erdőkbe kirándulni, pluszban az Anyai nagyapám is szokta elkísérni minket. Közben természetesen az iskolák alatt is társakkal, illetve a felnőtt koromban is aktívan részt veszek a turizmus dolgokba, mint folyamatosan.

Általában 1 nap alatt 10-25km között szoktam túrázni. Majd el fog jönni az idő, hogy meghosszabbítsam a távot, azaz akár minimum 30km-tól gyalogtúrázni fogok majd később, természetesen ahhoz vinném magamhoz a sátrat is, ahol tudjak aludni éjszakát, mint “vadkempingezés”.

Mik az előnyeim?

Legkiválóbb turizmusi terápiás módszerek:

  • Mozgásterápia
  • Környezetpszichológia
  • Személyiségtípusok szépségei (megváltoztatja őket)

A turizmusnál tényleg igen pozitív hatással van a szervezetünkre. Előhozza a gyorsabb gondolkodást (kevesebben hibázik, jobban koncentrálni), nemcsak a testünket, hanem a szellemünket is frissíti. Egy idő után sportosabb, formásabb, egészségesebb és kitartóbb lesz.

Mik a hátrányaim?

Mivel egyedülálló vagyok miatt az anyagilag szerint egyelőre nem enged, hogy többen túrázak a benzin- és a szállásköltségek miatt, ezért egyelőre csak alkalmanként tudok elutazni és kirándulni.

Viszont jó hírem van az, hogy a fészbukon 1 hónapja találtam ami nagyon érdekes, barátságosak, bárkivel csatlakozhat, még akkoris ha sérültek: látássérült, mozgássérült, stb.
Facebook oldalnak neve: BP Hike, tavasz végén vagy nyár elején csatlakozni fogok majd hozzájuk.
Leíráson szerint szépen barátságosan ki van írva: “Tarts velünk és kiránduljunk egy jót Budapesten és környékén. Nem leszel egyedül, barátságos csapatunkhoz bárki csatlakozhat.“

tovább

Futás, mint tökéletesen rendeződik a gondolaton, illetve legkiválóbban kitágul a tüdőd

7 évvel ezelőtt elkezdtem aktívan / folyamatosan kint szabad levegőn, természetben futni. Azért belevágtam, mert annak idején napi 8 órás gép előtt ülök miatt nem jót tesz nekem, ha szabadidőben nem csinálok valami nagy mozgást, azaz egészségi okokból teszem.
Általában 4-15km között szoktam, illetve 4-es és 5-ös tempóval, mint sebességgel is. Majd el fog jönni az idő, hogy meghosszabbítsam a távot, azaz akár 20km vagy 25km-ig futni fogok majd később.

Mik az előnyeim?

Kiválóan levezetni a stresszt, segíti levetkőzni a gátlásokat, félretenni a negatív gondolatokat. A futásoknál tényleg igen pozitív hatással van a szervezetünkre. Előhozza a gyorsabb gondolkodást (kevesebben hibázik, jobban koncentrálni), nemcsak a testünket, hanem a szellemünket is frissíti. Egy idő után sportosabb, formásabb, egészségesebb és kitartóbb lesz.

Mik a hátrányaim?

Ha valami közbe jön a dolog miatt nem rendszeresen vagy pár alkalommal kihagyás, akkor ilyenkor küzdenem kell a sebességet és a km hosszát ügyében, aztán könnyebb lesz és mindig visszatér az eredeti állapotomra.

tovább

Bringa, mint kiválóan feltölti a szervezetén az energiát

Gyerekkoromban minden szabadidőmben rendszeresen, sokat bicajoztam. Viszont a felnőtt koromban, azaz főiskolás óta már ritkábban használok. Viszont igen imádok tekerni, ebben évben próbálok minél többen használni, de lehetőleg nem fogok túlzásba vinni, sem sokan a számos okokból.

Általában 10-35km között szoktam, illetve volt amikor normál, volt amikor gyors sebességgel is. Majd el fog jönni az idő, hogy a hegyekben szeretnék majd közlekedni is.

Mik az előnyeim?

  • a hasra (kalóriaégetésnek köszönhetően testsúlya csökkenni fog, mint zsírégetés)
  • a lábizomba és combra (meg fog erősíteni)
  • általános hangulatra

A bicajozásoknál tényleg igen pozitív hatással van a szervezetünkre. Előhozza a gyorsabb gondolkodást (kevesebben hibázik, jobban koncentrálni), nemcsak a testünket, hanem a szellemünket is frissíti. Egy idő után sportosabb, formásabb, egészségesebb és kitartóbb lesz.

Mik a hátrányaim?

NEM szabad túl sokan, nem szabad kint hosszú ideig kerékpározni, mert akkor csökkenni fog a spermájuk száma.
Sajnos okozhat hererákot is, amikor a túl sok bicajozás közben a személy heréi gyakran ütődnek a bicikliülőhelyhez.

tovább

Úszás, mint kiválóan rendbehozza a gerincét, tehát nemcsak az izmait

Először kb 11 éves lehettem, amikor bejártam az úszó edzésekre, azóta is beleszerettem és rendszeresen, sokat úsztam. Mindenféle fajtát is tudok úszni: mell, gyors, hát és pillangó. Utoljára tavaly augusztusban a Tiszafüreden a Halas tér felé, ahol közel van a Szabadstrandon sportoltam. Határontúli mélyvízben jobbról balra folyamatosan sokat úsztam mellúszással kb 5km, napoztam is a partján. Többen töltöttem vízben, mint partján.

Én jobban szeretem úszni olyan helyeken, mint például folyókon vagy tavakon vagy tengereken.

Edzés, mint fitness módszerek féle

Konditeremben edzés:

Általános suli alatt 8. osztályban és gimis suli alatt 9. osztályban is bejártam a konditerembe edzeni, sajnos azóta már nem.

De majd el fog jönni az idő, amikor szeretnék visszatérni a társaság érdekében, illetve megismerkedni az új emberekkel is.

Otthoni edzés:

Otthon edzéseknél így szoktam végezni: fekvőtámaszás (állvánnyal), lábizom erősítés, súlyzószett emelkedés, hasra felülés, kockahas izmaira szerint elvégzett dolgok (ezt mivel nemrég elkezdtem, így jelenleg még mindig nem látszik, magyarul folyamatban van)

Szabadban, kint levegőben edzések:

Kerti edzéseknél pedig motorkapálni, normál kapálni, ásózni, metszeni (kicsi és nagy eszközökkel).

Illetve kint mozgások: úszás, futás, túrázás, bicajozás.

Az összes felsoroltaknál természetesen kiválóan képes gyorsan reagálni a vírusfertőzésekre, a tumorképződésre, sőt az immunrendszer állapotához és a rák megelőzéséhez is kapcsolódik.

Táplálkozási módok

Futás esetén lehetőleg kizárólag csak utána egyen meg, mert ha előtte eszel, akkor késő éjszakán vagy korai hajnalán éhes leszel az üres gyomrod miatt. Nálam ezért így szoktam, mert futás után gyors lett az anyagcserém is.

Túrázás és biciklizés esetén kezdés előtt és közben lehetőleg alapilag, és kevesen megenni, mert különben nem lesz jó. Nem szabad evés nélkül indulni, mert az is hátrány.

Izomnövelői dolgokra edzés esetén ha felsőtestre koncentrálok, akkor nem szükséges foglalkozni az evéssel, ellenkezőben a láb- és has izomerősítéshez igen mindenképpen figyelni kell majd.

Amikor szeretnél jobb eredményt elérni, főzésekor / készítésekor mindig figyelni kell azt, hogy lehetőleg minél kevesebb legyen húsfélék (lehetőleg csirkefélek az előnyben), minél többen egyél a gyümölcsféléket és a zöldségféléket.

Hogy miért szeretem ezeket?

Mert az én szenvedélyem a horgászás, a túrázás, a sportolás, a kerékpározás és a természetjárás.

Boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érzem magam, illetve a szabadban, természetben folytatott sporttevékenység igen hatásos a stressz leküzdésében, a depresszió ellen, sőt a haragtól és dühtől is segít megszabadulni. A mozgásoknál tényleg igen pozitív hatással van a szervezetünkre.

Az orvosok véleménye szerint segít megelőzni a daganatos betegségeket, plusz többek között erősíti a szív és keringési rendszert, a tüdőt, a légzés hatékonyságát, növeli az izomtömeget és az izomerőt.

Természetesen azt is megosztom itt, amiket a szabadidőmben szívesen végzek, mint például: túrázás, horgászás, sportolás, fotózás. Amikor megengedi a szabadidőm, folyamatosan túrázók, sportolok és horgászok, ez idő alatt fotózgatok, blogcikkeket írok.

Melyik a jobb Egészség és Fitt közül? Vagy egyszerre mindkettő jó?

Attól függ, hogy mi a célod és háromféle opció van.

Egyik aki szeretne túl szép izompacsirta lenni és nem az egészségi okokból, hanem csajozásért teszi dolgát vagy egoistáért.

Másik meg aki az egészségi okokból teszi dolgát.

Harmadik meg aki társaság érdekében részt vesznek.

Negyedik meg aki egybe kezeli dolgokat, ez esetén én igen mindhárom okokból csinálom, de nem viszem túlzásba, hanem alapilag ami elegendő.
Az én szervezetem miatt szükséges, mert ha nem csinálok semmit, akkor nem érzem magam jól a testemben, tehát nálam fontossági sorrend szerint: első az egészség, aztán második a fitt testalkatom.
Viszont majd el fog jönni az időm, hogy tudjak csatlakozni a túracsapathoz, illetve bejárok majd a fitness konditerembe is az új emberekkel megismerkedés érdekében.

Rólam érdemes tudni, hogy nem vagyok egoista és sem nárcisztikus, hanem ebben jól érzem magam a bőrömben!

Összefoglalás

Amikor régen az iskolások alatt többféle sportágban részt vettem és anno nagyon jó kondiban voltam, viszont amikor elkezdtem dolgozni, ekkor megváltoztak dolgok miatt, főleg 1-2 évig tartott amikor bejáros voltam Budapest és Eger között az utazások (busszal közlekedtem) miatt, pont akkor kezdődtek elhízni.

Ezért 2014 óta újra elkezdtem mozgásaimmal foglalkozni és visszatértem mint újra felvettem a régi szokásaimat.
Csak annyi különbség, hogy 2014 óta jobban, folyamatosan fejlesztem magam.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések