Bél-kő hegy és környékén - Bélapátfalvai túra

Bár gyerekkoromban pár alkalommal túráztam már a Bélapátfalva környékén, de a Bél-kő hegy felé a tanösvényen keresztül még soha nem jártam be, ezért most a felnőttkoromban elhatároztam (bepótolom), hogy odamegyek kirándulni és megismerkedni a környékeit.
Délben a Ciszterci apátság templom környékén a parkolóról 11:40-kor elindultam gyaloggal túrázni, 4 féle túrajelzést követtem, végül délután 16:10-kor értem be vissza a parkolóhoz. Erről hoztam Nektek egy kis élménybeszámolót.

Adatok:

Hosszú táv a túra szerint összesen: kb. 6,5km (hacsak 1 túrajelzés, + még 3db túrajelzést is követtem, így végül összesen: csaknem 10km.

Nehézség szint: 2/5

Szintemelkedés: 800m körül lehetett

Túrai útminőség: Mivel több túraútvonal alapján túráztam, így kimerem megmondani, hogy gyaloggal bárhová alkalmas, kényelmesen, még akár biciklizni is. Kivéve a 5. állomásnál, ahol 1.-6. állásponton szeretnének megnézni az ejtőakna maradványait, akkor bicajjal nem lehetséges, mert szűk, bokros/több ágak miatt, oda csak gyaloggal érdemes menni, kb 5-10 perces.

Turistajelzések (4 helyen túráztam és ezalatt követtem őket): kék vonal jelzés, kék átlátó jelzés, kék bástyai jelzés, zöld vonal jelzés, sárga vonal jelzés és piros kerékpár ikon jelzés.

Leírások

A Ciszterci Apátsági templom után mögötte találhatóak a faházak, asztalok, padok és táblák. Ott lehet eldönteni, hogy melyik irányban kiránduljon.

Több irányba van lehetőség túrázni: Bél-kő, Bükk-fennsík, Szarvaskő, Felsőtárkány és Szilvásvárad környékére.

Nemcsak gyalogtúrázni, hanem bringázni is alkalmasak.

Ha kizárólag csak Bél-kő kilátóhoz és előtte közelben a kősziklához, kőfejtőhöz, stb., akkor 6 km a hossza és 1,5-2,5 óra (mondjuk én hamarabb mint másfél óra alatt értem be, mert túl gyorsan gyalogoltam és megelőztem a pár turistákat).

A Bélkő-hegy a Bükk-fennsíkot körülölelő sziklasornak, az úgynevezett „kövek vonulatának” meghatározó indító tagja a Bükk-vidék központi részének nyugati felén. Több információért itt megtekinthető.

Kezdődött a túrázás

Az állomások sorrend szerint követtem a kilátóhelyre a Bél-kő tanösvényen keresztül:

  1. Ciszterci apátság műemlék temploma
  2. Bükkerdő a Bél-kő északnyugati oldalában
  3. János-hegy
  4. Vasbánya-oldal
  5. Palabánya (geológiai bemutatóhely)
  6. Szász-bérc
  7. A Bél-kő csúcsa (kilátóhely)

Elértem a hegy kilátóhelyre

Az utolsó állomás, azaz 7. után felfelé az ösvényen keresztül összefutottam az erdészeti munkással, aki hátam mögött sétált, akiről kiderült, hogy a kilátónál a korlátozási fákat rendbe rakásért jött a csavarozógéppel (akkus).
Elértem én is, meg az erdész munkás is. Ő csak tette a munkáját, én meg körbe néztem, hogy hogy nézett ki a tetején, a kilátóhelyről sok mindent lehet látni.

Aztán annak környékén 2 féle helyre is jártam a lent közelben, nemcsak a kilátóról, hogy készíthessem még több a képeket.

Aztán még 1 túrajelzést követtem

Máris elindultam a következő túrai jelzés szerint (ez már 4. túrajelzés) a Bél-kő nyakhoz, amely csaknem 2km út és nem aszfaltos, hanem normál, ami igazi környezet-, természetbarát hely. Rengeteg szép erdőféleket tapasztaltam vele.

A túrázás utolsó út hazafelé

Az 5. állomásnál (Palabányánál) megálltam és körbenéztem, ahol 6. ponton követve meg lehet nézni az ejtőakna maradványait és annak környékét (voltak faház (mint esőbeálló), asztalok és padok, meg hatalmas kősziklák a földön is). Ez volt az utolsó túra útvonalam.

Miután megnéztem az ejtőaknát és egyéb látnivalókat, aztán már irány az autómhoz, mert észrevettem, hogy közeledni fog az esős idő.

Amikor az utolsó úton a parkoló felé jártam, az előtte kb 3-3,5km-n közben máris elkezdődött a hatalmas eső, emiatt teljesen beáztam, szerencsére nem fáztam meg, pedig még csak póló és rövidnadrág volt rajtam...

Következő tervem szerint bringatúra lesz

Természetesen Bél-kő környékig fogok majd bicajozni, mivel ez nagyon könnyű és nagyrész aszfaltos és rövid/gyors út, ezért aznapon a következő túraút pedig a Szilvásvárad felé is fogok majd bringatúrázni is, azaz Szalajka környékére (Túrajelzés szerint: plusz még kb. 12km-t lehet biciklizni majd, mely “Szalajka-Fátyol-vízesés, kisvasút”, “Fátyol-vízesés”, “Szikla-forrás, Szalajka-völgy”, “Pisztrángtelep, Szalajka-völgy”, “Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum”).

Számításaim szerint oda és vissza összesen kb. 36-40 km lesz a bringatúrám terve.

Összefoglalásképpen

Nagyon jól éreztem magam, csodás dolgokat megtapasztalhattam vele a hegységben és a környékén dolgokat, és annyira nyugtató érzés volt. Azért oda kellett túráznom, mert fel kell készülnöm a nyári programomra, mely Szlovákiába vagy Auszriába a hegységen keresztül szeretnék majd túrázni. Természetesen másik helyre is fogok majd túrázni a felkészülés előtt, mely belföldön belül, az meg Mátra (Kékes), ami legmagasabb hegy.

Utoljára 2000-es évek elején voltam már a Szlovákiai Magas Tátrában kirándulni a táborban, és azóta már nagyon hiányzott, ezért mindent megteszek, hogy újra ott lehessek a “Szlovák Paradicsom legvadabb szurdoktúra” helyszínen, ami tényleg kemény gyalogtúra, ott voltam már: “Velky Kysel szurdok”. (Erről privátban tudok küldeni képeket, hogy milyen volt, természetesen benne szerepelek rólam a kép)

Összesen 174db képet készítettem.

Gyerekkorom óta felnőttkoromig az alábbi helyekre kijártam már:

  • Gyári-Tó (Lak-völgyi tó) és környékén
  • Bélapátfalvi Cementgyár látogatás
  • Ciszterci apátság középkori templomba látogatás
  • Bél-kő hegy és környékén

Felhasznált forrás:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések