Laravel az egyik legjobb PHP keretrendszer

A PHP keretrendszerek közül ez a Laravel az egyik legnépszerűbb, illetve legbiztonságosabb rendszere. Tökéletes a teljesítménye, segít felgyorsítani a pár funkciók segítségével a fejlesztési folyamatot is.

Hát beleszerettem ebbe a Laravel-be, ezért elkezdtem megírni összefoglalóan a Laravel-ról, amiről érdemes tudni.

Miért Laravel-t választottam a PHP keretrendszerek közül?

Az egyik legnépszerűbb illetve legjobb PHP keretrendszer, legbiztonságosabb és legkönnyebb architektúra és az adatbázison könnyen kezelhetőek, azoknak ajánlom, akik sürgősen, rövid időn belül el kell készülni a projekt, mert rengeteg alapvető ismétlődő funkciók megoldja a fejlesztő helyett.

Akár a kezdőként is használhatja, gyorsan megtanulhatja, mert szerencsére előnye, hogy elegáns szintaxisok és szép kódok találhatóak, mely könnyen magával ragad pozitívat.

Alap fogalma:

A Laravel egy ingyenes és nyílt forráskódú PHP webes keretrendszer, amelyet Taylor Otwell hozott létre, és a Symfony alapú modell-nézet-vezérlő architektúra mintát követő webalkalmazások fejlesztésére szolgál. (forrás, wiki honlapról: https://en.wikipedia.org/wiki/Laravel)

Laravel fejlesztéséhez tudást igényel:

  • PHP OOP (Objektumorientált programozás)
  • MVC tervezési minta
  • Template-kezelő rendszer ismerete
  • MySQL, mint adatbázis ismerete
  • HTML5 és CSS3 (CSS2 is)
  • Egyéb:
    • JavaScript
    • Ajax

Miket lehet vele fejleszteni a web applikáció, mint webes alkalmazás alatt?

  • Személyes oldalak
  • Blogok, fórumok
  • Üzleti, vállalkozási oldalak
  • Nagy forgalmi alkalmazások/portálok:
    • Webshopok
    • Közösségi oldalak
    • Hírközlési oldalak

Főbb jellemzői:

Vázlatos:

  • Nagyteljesítmény
  • Gyorsítja a fejlesztési folyamatot
  • Biztonságos és profi
  • Rövid időn belűl elsajátíthat (természetesen csak akkor, ha ismeri jól a PHP Objektumorientált programozást és a MVC architektúrát, mint tervezési mintát)
  • Rövid időn belül elkészülhet a projekt
  • Nagyon elegáns szintaxisok, szép kódok találhatóak
  • Lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy elegáns dizájnokat (gyönyörű és sokoldalú kódot) hozzanak létre
  • Beépített funkciókkal kezelhetjük a felhasználókat, a gyorsítótárazást, a hitelesítést, az email ellenőrzést, a titkosítást
  • A meglévő funkciók kiegészíthetők bővítményekkel

Részletesebb:

1. Dinamikus sablonok

Az innovatív, dinamikus sablonokkal kiváló elrendezéseket, integrált CSS-t és stabil JavaScript-struktúrákat tervezhetnek a fejlesztők.

Az ilyen innovatív, dinamikus sablonok segítségével tökhibátlan weboldalakat és webalkalmazásokat hozhatnak létre, amelyek innovatív készségekkel egységes kimenetet tudnak biztosítani.

Lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy a kódolási utasítások nélkül módosítsák, testreszabják és töröljék az elrendezéseket.

2. MVC architektúra támogatás

Vonzobbá teszi a weboldalak és a webes alkalmazások teljesítséményének javítását, mert a beépített MVC architektúra támogatás emellett megnöveli az alkalmazások biztonságát és méretezhetőségét, illetve lehetővé teszi a problémamentes működését és a teljesítményét.

Sőt jobb dokumentációs lehetőségeket is biztosít a fejlesztők számára.

Előnyökkel gyorsabb fejlesztési folyamattal biztosít, hogy az egyik programozó a nézeten dolgozhat, amíg a másik a vezérlőn dolgozik, hogy létrehozza a webalkalmazás üzleti logikáját.

3. Objektum relációs leképezés (Hatékony ORM)

Arra buzdítja a fejlesztőket, hogy SQL helyett inkább egyszerűen PHP szintaxissal írjanak az adatbázis lekérdezéseket.

Támogatást nyújt a fejlesztőknek, hogy megfelelően stabil és méretezhető weboldalak és webalkalmazások problémamentesen üzembe helyezzen.

Ez a megoldás azért előny, mert leggyorsabb és legrövidebb fejlesztési időt kap.

4. Könyvtárak és moduláris

A könyvtárakban néhány nagyon hasznos funkciók találhatóak:

  • Jelszó visszaállítása
  • aktív felhasználók figyelése
  • Bcryp kivonatolás
  • CSRF védelem (Cross-site Request Forgery védelem)

Ez a keretrendszer alatt több modulra oszlik, amelyek követik a php alapelveit, lehetőséget nyújt a fejlesztők számára, hogy reszponzív és moduláris alkalmazásokat készítsenek.

Ezek az előre telepített könyvtárak nem használhatóak(nem kerülnek) a más php keretrendszerekhez!

5. Adatok migrációja

Bármikor megtörténhet, hogy át kellett vinni az adatokat, mint átköltözni az egyik programból a másikba, és ezalatt az adatok áttelepítése az újratervezésre és igen sajnos fejlesztésre szoruló webhelyek esetében ez már elengedhetetlen.

Benne lévő beépített migrációs rendszere tud biztosítani, hogy a PHP kód segítségével módosíthat az adatbázis szerkezetét.

A séma készítők lehetővé teszik az adatbázis áttelepítését és újraköltöztetését anélkül, hogy emlékeznének rájuk.

Szerencsére, hogy a teljes folyamat automatikusan működik, így a fejlesztők gond nélkül migrálhatják az adatokat anélkül, hogy félnének az esetleges veszteségek miatt.

6. Kiváló, sértetlen, erős biztonságos migrációs rendszer

Az erős biztonsággal rendelkezik, mert a Laravelben (Bcrypt Hashing Algorithm segítségével) tárolt adatokat kivonatolt és sózott jelszórendszer védi.

A fejlesztők nem fogják tudni elmenteni a jelszót egyszerű szövegként. Végülis az SQL injekciós támadások elterjedtebbek, és ezért az üzleti adatvédelemnek kell az elsődleges prioritásnak lennie a webes alkalmazások fejlesztése során.

A fejlesztőknek titkosított jelszavakat kell generálniuk az algoritmuson keresztül, amely biztosítja egy nagyon jó biztonságot. A fejlesztők SQL utasításokat is bátran készíthetnek, amely segítségével megakadályozzák az SQL támadásokat.

Az egész folyamatban php kódot használnak az SQL kód helyett.

7. Integrált, kézműves eszközök

Ez a keretrendszer leegyszerűsíti az összetett feladatokat, mint például az adatbázisok migrációjának kezelését, illetve a különféle adatbázis rendszerek kezelését is, így a fejlesztők parancssorokat generálhatnak, és felhasználhatják őket a fejlesztés egyszerűbbé és gördülékenyebbé tételéhez.

Artisan (beépített eszköz, mint parancssor) lehetővé teszi, hogy saját parancssor létrehozások használatát, mert ugye sokan nem szeretnének, ha manuálisan hajtsanak végre az ismétlődő programozási feladatokat.

Másképpen fogalmazva: A MVC-fájlokat is létrehozhatnak a parancssorban, és konfigurációikkal kezelhetik ezeket az eszközöket, így megkönnyíti a fejlesztők munkáját.

8. Egyedi egységtesztelés

Támogatja a PHP egység és az automatizálás tesztelését. Ez azért előny Laravel fejlesztők számára, mert megkönnyíti a tesztelést a tesztelők számára, és azzal biztosítva, hogy minden ellenőrzésük zökkenőmentesen, nagyobb gond nélkül zajlon le.

Számos tesztesetet futtathat, mert csak így van lehetőség ellenőrizni, hogy minden rendben vannak-e és károsítják-e a webalkalmazást, amikor megtörtént a változtatások.

A fejlesztők saját kódjukban is megírhatják a teszteseteket.

9. Hitelesítés

Beépített hitelesítési rendszerrel rendelkezik, amivel kizárólag csak modelleket, nézeteket és vezérlőket szükséges konfigurálni kell az alkalmazás működéséhez.

Ez segítségével egyszerűbb hitelesítést teszi lehetővé, amikor a Laravel 10-re frissül.

Előnyei:

1. Biztonság

Számos hitelesítési és engedélyezési módszert használ, hogy megakadályozza a jogosulatlan hozzáférést, szóval nem kell aggódnia az adatai, mert biztonságosan kezeli. A jelszavakat soha nem is tárolják az adatbázisban.

Mert ez a keretrendszer biztonságos, beépített beléptető rendszerrel rendelkezik, ráadásul a jelszavakat szöveg helyett titkosított formátumban tárolja, így megkapja teljeskörű védelmet.

2. Dokumentáció

Ez az átfogó dokumentum a kódolási módszerekről, stílusokról és osztályokról tartalmaz információkat, aminek köszönhetően fejlesztői felhasználóbarát lett.

3. A kód újrafelhasználhatósága (egyszerű, könnyen kódolás segítségével megtanulható)

Van lehetőség a kód újrafelhasználására a csomag szerkesztésének módszerével. Magyarul azt jelenti, hogy szerkesztheti az oldalakat úgy, hogy további funkciókat adjon hozzá, végülis a szerkesztett csomagok többször felhasználhatók az alkalmazásban. Ez biztosítja, hogy könnyen személyre szabhatja a projekteket.

4. Közösségi támogatás

Számos supportos webhelyen létezik, ahol tudnának segíteni az esetleg felmerülő problémákat.

5. Méretezhetőség:

A projektek mérete eltérő. Bármilyen méretű projektet kezelhet, attól függ, hogy az ügyfél mik az igényei. Egy ilyen méretezhető keretrendszer, amely megkönnyíti a kis és közepes méretű webalkalmazások használatát.

6. Egyszerű adatmigráció:

Azért előnyös, mert csak így csökkentheti a projekt befejezéséhez szükséges időt.

Hátrányai:

1. Tanulási görbe

Aki nem rendelkezik a PHP OOP és a MVC architektúra ismeretekkel, számokra lassan tudnának elsajátítani ezt a keretrendszert.

Kezdők számára az első látásra nem lesz könnyű dolga a sok dokumentummal ismerkedés terén.

2. Framework frissítések

Mivel nemcsak a CMS-ek, hanem PHP keretrendszereknél is folyamatosan frissíteni kell a legfrisebb verziókra.

Viszont rendesen, felkészülve figyelni kell egy webalkalmazás frissítés előtt, mert közben fennakadások léphetnek fel a megadott projektben, sőt könnyen elképzelhető, hogy nehézségekbe ütközhetnek az újabb verzió frissítése után.

3. Műszaki szakértelem

Aki érti a Laravel keretrendszert, jól tudja kezelni a számos automatizált funkciókat, ami segítségével egyszerűvé tehetik használatát.

Ellenkező esetben nem mindenki meg fogják érteni rövid időn belül, mert ahhoz ismerni kell, végül a más keretrendszerekkel összehasonlítva szerint.

4. Könnyű keretrendszer

Bár rendelkezik a beépített funkciók átfogó listájával, amelyek megkönnyítik a webfejlesztést, mert kevesebb funkcióval rendelkezik, nem úgy mint a más keretrendszereknél.

Habár nagy webalkalmazásokat tud készíteni, viszont sajnos a feladat végrehajtása igen unalmas lehet.

5. Fizetési mód

Ez a Laravel keretrendszer alapértelmezetten nem támogatja a fizetési funkciót, ezért a fejlesztőknek fel kellett használni a más rendszert, vagy maga fejleszti a rendszert, amivel meglehet oldani, hogy működjön az integrálása, mint például PayPal.

6. Magas költség:

A fejlesztői munkadíja nem olyan alacsonyak mint a WordPress fejlesztő.

Igen drága költséges lesz.

7. Korlátozott támogatás:

Sajnos van olyan támogatásuk, amely elképzelhető nem elérhető, mivel ez a szoftver támogatása sajnos nem érhető el azonnal, és ez igen problémákat okozhat a rendszer leállása esetén.

Segédletek és információk

Hivatalos honlapja:

Webcíme: https://laravel.com/

Leírása: Ez egy webalkalmazás-keretrendszer kifejező, nagyon elegáns szintaxissal rendelkezik. Felszabadítja Önt az alkotásra anélkül, hogy megizzadná az apró dolgokat.

Rengeteg részletes dokumentumok vannak, mely segíti a fejlesztési munkákat és a gyors elsajátításában is.

Mindegyik Operációs rendszerekre is alkalmasak telepíteni és használni: Windows, Linux és MacOs.

Laravel hírek, újdonságai:

Webcíme: https://laravel-news.com/

Leírása:

Itt van lehetőség fejleszteni és bővíteni az aktuális újításoknak trendeknek megfelelően. Sok mindent megtalálhatja ebben a honlapon: hasznos tippeket, tanácsokat, véleménycikkeket mindenkivel, aki a téma iránt érdeklődik.

Van lehetőség hírlevélre feliratkozni, hogy minél hamarabb értesüljön az újdonságokra.

A Laravel közösségi portál, mint support social:

Webcíme: https://laravel.io/

Leírása: A Laravel portál problémamegoldáshoz, tudásmegosztáshoz és közösségépítéshez használják.

Itt vannak a fórum, a cikkek és a chat / csevegés. Többféle segítséget megszerezheti, ami segítségével kamatoztathatja a tudásait, illetve amikor akad valamiben vagyis problémái vannak, amivel egyedül nem tud megoldani, ott tudják segíteni.

Ha társra van szüksége a megadott projekten közösen együtt dolgozni, itt is megszerezheti.

Természetesen angolul kellene tudni az olvasáshoz, íráshoz és kommunikációhoz is.

Videó oktatóanyagok és tutorialok:

Webcíme: https://laracasts.com/

Leírása:

Rengeteg, végtelen online tanfolyamok, illetve oktatói videó anyagok találhatóak.

Nemcsak a Laravel, hanem más dolgok is megtalálhatja, mint például Vue.js, React.js, Symfony PHP stb.

Laravel fejlesztői állások hivatalos honlapja:

Webcíme: https://larajobs.com/

Leírása: Ez egy külföldi állások honlapja, amelyet a Laravel tudással rendelkező álláskeresőknek szánják, itt könnyen megtalálhatják a külföldi munkákat.

A Laravel legnépszerűbb trendjei 2023-ban

Miért mindenképpen érdemes ezt a PHP keretrendszert használni 2023-ban?

1. Laravel teljesen biztonságban van

Ha a fejlesztők megfelelően létrehozzák és strukturálják a kódot, a veszély lehetősége teljesen csökkenni fog.

Ez a Laravel kiváló szintű biztonságot nyújt, amely a más rendszerekben nem érhető el. Biztonsági okokból csak CSRF tokeneket ad.

2. Feltörekvő platform, felkerült a Google trendek listájára

Naponta folyamatosan mutatnak be valami új technológiát, ezért Laravel gyorsan terjeszkedik az egész világon.

Ez a platform hihetetlenül dinamikus, ezért érzékeny és felkerült a Google trendek listájára.

3. Egyszerű sablonok

Igen, túl könnyen használható sablonjai az egyik legvonzóbb funkció.

A blade template motor egy egyedülálló motor, ahol szépen működik a legtöbb PHP/HTML script-tel, és tökéletesen teljesít.

Nagyon könnyű formátumokat kínál, amelyek lehetővé teszik az egyszerű, a tetszetős és a funkciókban gazdag dizájn létrehozását.

4. Nincs hosszú programozási munkamenet

Szerencsére sok segédletekkel rendelkezik, így hamarabb el tud sajátítani, akár hamarabb elkészülhet a weboldal projekt.

Van egy Laracasts nevű eszköz, ahol találhatóak az ingyenes és a fizetős leckékek, mert az a céljük, hogy segítse a fejlesztőket a legnagyobb kihívást jelentő kódolási kihívások gyors leküzdésében.

Hiszen iparági szakemberek és szakemberek készítik az oldalon található anyagokat, az áttekinthető és jól szervezett, így könnyen megfogható.

5. Jól megtervezett alkalmazások

Számos gyors alkalmazás került a piacra, amelyek segítségével a Laravel weboldalt számos funkcióval bővíthetik. Ezek a használatra kész alkalmazások csökkentik a fejlesztési költségeket, így több időt és pénzt spórolhat.

6. Artisan konzol (kézműves eszköz)

A Laravel kézműves konzol egy beépített eszköz, amely a feladatkezelés egyszerűsítésével segíti a programozókat a tevékenység növelésében, mert azzal spórolhat az időt, megkönnyíti a hosszadalmas feladatok problémamentesen elvégezzen ez a segítségével.

Azért ez előny, mert képessé teszi őket arra, hogy határidőn belül elvégezzék a munkát.

7. Több nyelven való kommunikáció képessége

Mivel sokan használják a többnyelvű weboldalakat, ezért a Laravelben is van lehetőség létrehozni, mert ez a keretrendszer leegyszerűsíti, mely könnyíti a fejlesztő munkáját.

8. Megfizethető

Egy új projekt indításakor igen költségkérdés, mert figyelembe kell venni, hogy a kis-, közép- és nagyvállalkozások igényei / eszközeik értékeit, illetve befektetések megtérülési rátájákat.

Más programozási nyelvek / más keretrendszerek költségesebbek, és hosszabb ideig tartanak elsajátítani, mint ez a Laravel.

9. Növeli webhelye teljesítményét

Azért fontos a weboldal teljesítménye, mert ez szorosan összefügg a zökkenőmentes működésével, és segíti a vállalatot céljai elérésében.

Ez a keretrendszer tud biztosítani, hogy gyorsabban javítson a webes alkalmazások keresési sebességét és a weboldalak hatékonyságát.

10. Integráció az IoT-vel

A PHP-t és az Internet of Things-t már régóta tea- és keksz kombinációként ismerik el a fejlesztők.

Ez a keretrendszer képes nagy mennyiségű adatot elemezni (mint például az IoT-eszközök az által továbbított adatokat), a Laravel egy tényleg nagyon biztonságos csomag.

Lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a sérülékenységet gyorsabban reagáljanak és kezeljék, mint a legtöbb más nyelven – az azonosítás után.

Ha a kiberbiztonsági profilalkotásról beszélünk, akkor a Laravel egy nagyon fantasztikus.

A legjobb trendek, amiket nem érdemes kihagyni

1. Felhasználói felületek

A reszponzív weboldal olyan weboldal kialakítására utal, amely javítja a fejlesztői környezetet, miközben javítja az internet végfelhasználói élményét is.

Számos PHP fejlesztői eszköz és keretrendszer áll rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik funkciókban gazdag, illetve a felhasználóbarát online alkalmazások létrehozását problémamentesen és a gördülékeny navigációval.

Számos webes keretrendszer rendelkezik beépített sablon motorokkal, amelyek vonzó felhasználói felületeket tudnának létrehozni.

2. PHP webfejlesztés IoT-vel

Ez a keretrendszer mindig lépést tart a legújabb trendekkel, és elismeri, hogy a Laravel fejlesztési megoldások jövőjét, hiszen az aktív fejlesztői és a tervezői közösséggel rendelkezik.

Az IoT beépített funkciókkal rendelkezik számos kiváló lehetőséggel, amely segítségével lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy nehézségek nélkül tudjanak készíteni az olvasható kódot.

3. Laracastok

Itt rengeteg oktató videó anyagok és tutorialok találhatóak, akár a weboldalal létrehozásához az alapoktól kezdőtől profiig juthat. Sőt ha felmerül bármi próblémája van, ott van egy nagy közössége, ahol minden kérdésében tudnak segíteni.

4. AI Chatbotok

Chatbotokat építhet bele, hogy tudjanak kapcsolatban felvenni az ügyfélszolgálati eljárásokat. Ez a csevegés program nagyon előny és gyorsabbá teszi, amikor segítenek a technikai kérdésekben, nehézségekben, ügyfélszolgálatban és SOP tanácsaiban.

5. Felhőintegráció

Az egyik legfrissebb és legsikeresebb webes alkalmazásfejlesztés a Laravelben.

Nagyon költséghatékony, többoldalú és méretezhető online megoldásokhoz juthatnak, ha a webalkalmazások alapját a jelenlegi alkalmazás trendekkel kombinálják.

6. Accelerate Mobile Pages (AMP)

A Laravel keretrendszer alatt is van lehetőség létrehozni az AMP technológiát.

Az AMP-alkalmazásaival az új Route::amp() szintaxis segítségével könnyen kombinálható.

Az AMP-bővítmény segít azoknak a felhasználói élmény javításában az UX / UI design költségek csökkentésével és a célfogyasztók könnyű toborzásával.

7. Alkalmazások gyors fejlesztése

A Laravel keretrendszerben van lehetőség, hogy gyorsan létrehozni az alkalmazásokat, amiért nem kell aggódnia, hogyha esetleg a teljes programok létrehozásához a szükséges macerás eszközök és az API-k miatt.

API-t vagy más egyedi összetevőket építhetnek a projektekbe. Azért előny, mert a fejlesztőknek nem kell megkérni más valakit a tevékenységekért, illetve azzal több időt és pénzt spórolhat.

8. Integrációk több eszközön keresztül

A Laravel több felhasználói felületet is támogat, azaz összes eszközön elérhetőek: PC, laptop, tablet, mobil és hordozható eszközök stb.

Ez a Laravel garantálja, hogy egy alkalmazás bármilyen eszközön tetszetős és intuitív lesz, mint például a többérzékelős, több érintkezős vagy több képernyős megvalósítások is megtekinthetőek.

9. Az automatizált tesztelés

A fejlesztők pontos és nagy teljesítményű alkalmazásokat tudnának létrehozni az automatizálás alatt talált eredmények alapján. Akár az eredményeként egy hibáktól és problémáktól mentes webalkalmazást tud biztosítani.

Összefoglalás

Én és sokak szerint ez a leghatékonyabb a PHP keretrendszerek közül. Amikor sikeresen el lettek sajátítva, biztosan megtalálhatja bárhol munkahelyét, mert nagyon sok cégen keresnek a Laravel fejlesztőt.

Korábbi minden cikkeim, amelyek a PHP keretrendszerről írtam

Hasznos linkek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések