Melyik a jobb: saját fejlesztésű weboldal vagy CMS rendszerek?

Miben különbözik mind a két rendszer? Melyik drágább? Melyik biztonságosabb? Melyik tartósabb a hosszútávon szerint?

Megjegyzés: Azóta pár dolog megváltoztak, így hamarosan írom a legújabbat, azaz 2. részt.

1. Rendszerek tulajdonságok és összehasonlítása

CMS rendszerek:

  • Rendelkezik az admin felületek
  • Bőséges választék a bővítmények
  • Folyamatosan frissíteni kell a telepített dolgokat rendszereket, hogy stabil legyen a weboldal, különben meg fog sérülni
  • Ha ügyfél weboldalt maga kezeléséről beszélünk, akkor nem szükséges programnyelv tudás
  • Tartalmak megjelenítéséhez MySQL-re szükséges, emiatt picivel lassúbb
  • Tárhely igény és elvárás: sajnos vannak, telepítés előtt érdemes megvizsgálni, hogy megengedett-e

Egyedi fejlesztésű weboldal:

  • Nem rendelkezik az admin felületek
  • Nincs választék a bővítmények, hanem egyedi fejlesztést igényel
  • Nem szükséges frissíteni az oldal működés érdekében, csak akkor, ha változnak szabályok miatt kötelezi
  • Ha ügyfél weboldalt maga kezeléséről beszélünk, akkor igen szükséges programnyelv tudás
  • HTML programnyelvvel programozva tartalom megjelenítéséhez, ami gyorsabbá teszi az oldalt, mert nem szükséges MySQL-t használni, ami külön időt igényelne
  • Tárhely igény és elvárás: nem szükséges. Elég figyelni, hogy PHP és SMTP megfeleljen, hogy jól működjön például az űrlap kitöltés.

2. Költséges kezelések

CMS rendszerek:

Bár olcsóbb és gyorsabb munkaidő végzés, mert CMS ingyenes és szabadon felhasználható. Csak munkadíjat, meg esetleges bővítményeket meg ha nem szakember implementálja a designet, akkor sablonokat kell fizetniük.

Karbantartás díjat kell fizetniük, hogy tartson karban az oldalon a bővítményeket, sablonokat és CMS rendszeren újabb verziókat, különben rengeteg hiba lesznek, amiket több időt jut kijavítani és rendbe tenni.

Többség a weboldal átadás után ügyfél tudja kezelni az admin felületen. Bár ezt nem engedném, csak akkor, ha szükséges és nagyon muszáj.

Havi díjat szükséges fizetni? Igen.

Egyedi fejlesztésű weboldal:

Sajnos drágább és hosszabb munkaidő végzést igényel, mert önálló fejlesztés miatt nincs sok minden előkészítve. Csak egyedi fejlesztésű alatt lehet fejleszteni. Ha valami nincs, amit kér az ügyfél, akkor maga kell fejleszteni, mert egyedi rendszer miatt nincs bővítmény hozzá.

Sőt karbantartás díjat NEM kell fizetniük, csak akkor ha szükséges update / frissítés, amit kell megcsinálni, mert megváltoznak szabályok vagy egyéb dolgok.

Átadás után az ügyfél nem fogja tudni kezelni az oldalt ha nem rendelkezik szükséges a programnyelvek tudás, így nem fogja elrontani azt, pláné nem fog zaklatni webfejlesztőket, ha elront valamit.

Havi díjat szükséges fizetni? Nem, csak akkor ha szükséges és nem havi hanem egyszeri összegű díjat kell fizetni.

3. Rosszindulatú hackerek ellen védelem

CMS rendszerek:

Mivel dinamikus weboldal, így nagyobb esély van feltörni az oldalt. Hogy stabil legyen a biztonsági rés, folyamatosan frissíteni kell a bővítményeket és CMS rendszert.

Egyedi fejlesztésű weboldal:

Mint tudjuk, hogy ez statikus és nincs benne Admin felület meg egyéb dolgok, ennek köszönhetően tök esélytelen feltörni. Ez kedvezőbb.

4. Hosszútávon megtérülés

CMS rendszerek:

Nem biztos meg fog térülni, ha ügyfél kezeli az oldalt az átadás után. Lesznek mindig probléma miatt webfejlesztőknek lesznek dolga vele.

Weboldal projekt élesítés után átadásakor is drága költséges, tovább kell foglalkozni vele.

Egyedi fejlesztésű weboldal:

Meg fog térülni, mert ügyfél nem tud kezelni, ha nem rendelkezik a tudása: HTML, PHP, JS és CSS programnyelvek. Így webfejlesztőknek nem lesznek dolga vele, feljebb ha a jön update mint frissítési feladatok / projektek. Ez kedvezőbb.

Weboldal projekt élesítés után átadásakor nem lesznek annyira sok költségesek, csak akkor kell foglalkozni vele, ha változtatni/frissíteni szeretne vagy bővíteni vagy új szabályok miatt kötelezi.

5. Véleményem szerint, mint összefoglalás

Egyedi fejlesztésű weboldalt csak akkor érdemes használni, ha nem nagy, hanem normál vagy kicsi projektekről van szó. Pontosabban nem igényel folyamatosan frissítést, tartalom feltöltést stb.

Nagy projekteknél például webshop, ezeknél érdemes CMS rendszert vagy valami webshopos PHP keretrendszer használni, mert ott rengeteg sok munka a termékek feltöltés miatt csak itt bővítményekkel vagy jó egyedi fejlesztett megoldásokkal lehet megvalósítani, azaz pontosan export/import megoldással lehet feltölteni sok ezer termékeket vagy bármit.

Mert különben sok idő miatt magas számla lesz, emiatt növelni fog a kintlévő számlák, mert sok ügyfelek nem hajlandóak kifizetni, mert van aki szerint hülyeség, mert ez “2-3 perces munka”, mert van aki szerint… nem sorolom fel még többet…

Ja meg nagy projekteknél van lehetőség megoldani a kisebb költség érdekében, hogy például webshop oldal átadásakor nagyon jól meg kell tanítani pár embernek, aki fogja kezelni és üzemelni az oldalt. Ő fogja feltölteni a termékeket és variálni a változás esetén: pl árak, elkeltek termékek miatt törlés, új termél feltöltés stb. Ez esetében nem veszítenénk, nem lesznek kintlévő számlák, így béke lesz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések