Bélkő-hegy és környékén - Szép a kék tájkép és a zöldterület panoráma

Bélapátfalva környéki látnivalók ez a legjobb túra helyszíne, ráadásul a Bükk hegységek közül is. 2021. május 24.-én hétfőn délben megérkeztem és délután 5 óráig tartott a kiránduláson, azért 5 órás volt, mert túl sokat nézelődtem és elkészítettem fényképeit.

Erről hoztam Nektek egy kis élménybeszámolót.

Természeti látnivalók

A fenti képen láthatóak: távolabb a Mátra vonulatai és a Karancs-vidék, a Magas-Tátra csúcsait is megcsodálhatjuk.

Igazi környezet-, természetbarát hely. Rengeteg szép erdőféleket tapasztaltam vele, illetve lenyűgöző szép védett erdei virágok/növények vannak.

Bélapátfalvai Ciszterci Apátság Temploma, Bükkerdő a Bél-kő északnyugati oldalában, János-hegy, Vasbánya-oldal, Palabánya (geológiai bemutatóhely, ejtőakna maradványai), Szász-bérc, A Bélkő hegy csúcsa és kilátóhely, Lak-völgyi tó.

Bükk megyében legvadregényesebb hegye

A Bélkő-hegy vadregényes sziklavilága a Magyarországon szerint. Minden évszakokban a kalandos szenvedélyük számára feledhetetlen arcukat mutathatja. A sziklamászóknak sajnos nem ajánlott, mert 2008-ban a Bükki Nemzeti Park emberei betiltották.

Egykor bányászat volt, mészkőbányában folyt a termés, amint lehetett látni, hogy a kétkezi munkának köszönhetően végül “lépcsőket” kialakították és amikor bányafal veszélyes állapot lett, ekkor elkezdték a hegygerincen bányászni. Aminek köszönhetően hosszú idő után már a hegy eredeti lapos csúcsa teljesen eltűnt. A Bélapátfalvi Cementgyár bezárásáig üzemelt.

Adatok:

  • 7 millió köbméter mészkő
  • 20 millió tonna
  • 815 méter magas, de tudósok szerint még hiányzik kb. 796 méter a hegygerincről, azaz hegy tetejéről

Egy kis információ:

A Bélkő-hegy a Bükk-fennsíkot körülölelő sziklasornak, az úgynevezett „kövek vonulatának” meghatározó indító tagja a Bükk-vidék központi részének nyugati felén. A hegy fehérlő szikláit a középső és késő triász korban képződött mészkő alkotja.

Magasba törő, éles peremű sziklák tövében ritka, védett növények bújnak meg. Hazánkban egyedül itt található meg a fokozottan védett szirti pereszlény, emellett a Bélkő-hegy az egyik előfordulási helye az országosan csak két másik helyszínről ismert, fokozottan védett korai szegfűnek és a Kárpát-medence mindössze öt másik területén előforduló, preglaciális pannóniai reliktum-endemizmusnak számító magyarföldi husángnak. Nevét az itt élő Bél nemzetségről kapta.

Több információért kattintsd itt.

Adatok leírása

A Ciszterci Apátsági templom után mögötte találhatóak a faházak, asztalok, padok és táblák. Ott lehet eldönteni, hogy melyik irányban kiránduljon.

Több irányba van lehetőség túrázni: Bél-kő, Bükk-fennsík, Szarvaskő, Felsőtárkány és Szilvásvárad környékére.

Nemcsak gyalogtúrázni, hanem bringázni és terepfutni is alkalmasak.

Ha kizárólag csak Bél-kő kilátóhoz és előtte közelben a kősziklához, kőfejtőhöz, stb., akkor 6 km a hossza és 1,5-2,5 óra (mondjuk én hamarabb mint másfél óra alatt értem be, mert túl gyorsan gyalogoltam és megelőztem a pár turistákat).

Hosszú táv a túra szerint összesen: kb. 6,5km

Nehézség szint: 2/5

Szintemelkedés: 800m körül lehetett

Túrai útminőség: gyaloggal, futással bárhová alkalmas, kényelmesen, még akár biciklizni is.

Turistajelzések: kék vonal jelzés, kék átlátó jelzés, kék bástyai jelzés.

A hegy kilátóhoz túraútvonala

Az állomások sorrend szerint követtem a kilátóhelyre a Bél-kő tanösvényen keresztül:

  1. Ciszterci apátság műemlék temploma
  2. Bükkerdő a Bél-kő északnyugati oldalában
  3. János-hegy
  4. Vasbánya-oldal
  5. Palabánya (geológiai bemutatóhely)
  6. Szász-bérc
  7. A Bél-kő csúcsa (kilátóhely)

Viszont ha hegy tetején (gerincélen) szeretnétek kirándulni, akkor 6. és 7. pont között van egy külön ösvény, ahová érdemes menni, csak arra kell figyelni, hogy fákra nincs kijelölve, de ez az utat túl könnyű volt megtalálni.

Összefoglalás

Mivel hétfői pünkösd napon mentem túrázni, így nagyon sokan voltak, még az autómat nehezen tudtam keresni egy üres helyet, szerencsére találtam és be tudtam állni.

Nagyon jól éreztem magam, csodás szép zöldterület panorámákat és szép kék tájképeket megtapasztalhattam vele a hegység tetején / gerincélen és a környékén dolgokat, és annyira nyugtató érzés volt.

Ahogy láttam, mindenki jól érezték magukat: gyerekek is, meg felnőttek (fiatalok is, középkorúak is és időskorúak is) is.

Gyerekkorom óta felnőttkoromig az alábbi helyekre megjártam már:

  • Gyári-Tó (Lak-völgyi tó) és környékén
  • Bélapátfalvi Cementgyár látogatás
  • Ciszterci apátság középkori templomba látogatás
  • Bélkő hegy és környékén

Korábbi cikkek ez a túra helyszínről:

Az elmúlt években különböző, több helyeken túráztam már és akit érdekel, hogy milyen volt, akkor a címkék közül kattintson a “turizmus” címkére és között megnézheti.

Felhasznált forrás:


Megjegyzés küldése

1 Megjegyzések

  1. A képeket feltöltöttem erre az oldalra, érdemes megnézni: https://hobbifotozas.juszkocs.hu/Hobbi_fotozas_albumok/Belapatfalvai_turak.html

    VálaszTörlés