UI és UX Design tervezés - Google AMP HTML esetén hasznos, tippek

Amit tavaly publikáltam a demo változatban webáruházamat, ezzel kapcsolatban összefoglalva írom. Úgy csináltam egy olyan tervezési folyamatot ami a Google AMP technológia felhasználása esetén kelleni fog, ami kijavítja a felhasználói elégedettséget a felhasználók és a termékek között, a használhatóság, a hozzáférhetőség és az növelne az élményeit.

Akár szokásos HTML, akár AMP HTML esetén nagyjából ugyanazok alapok

  • Legyen hasznosak
  • Legyen könnyű kezelhetőség
  • Legyen megfelelő esztétikai és letisztult felületek
  • Legyen könnyen kereshető és hozzáférhetőség
  • Legyen egyéni és egységes színkódos arculat
  • Legyen tiszta kontraszt
  • Legyen alap navigáció
  • Legyen megfelelő tipográfia (betűtípus, betűméret)

Google AMP szabályok elvárásai szerint tervezése, minden ami alaphoz kelleni fog

Először így terveztem az a dolgot, hogy olyanok pluginok legyenek, amiket támogat a Google AMP szabályok szerint és szígorúan Design szabásnál 50kbtye legyen a limitje.

Aztán minden korosztályok és minden látássérültek / szemüvegesek számára legyen könnyen használható.

Pluszban előre figyeltem, hogy a PageSpeed vizsgálaton, mindketten, azaz mobilon és desktopon minimum 90 pontok felettiek legyenek.

Web.dev eszközhöz megfeleléshez is tervezni szükséges

Érdemes megvizsgálni és ezek szerint tovább folyamatosan finomítgatni a reszponzív látványtervet / drótvázat, hogy jobban megfeleljen a Google elvárásai szerint.

Az én demóm alapján részletes info, hogy miért és mire jutottam tervezni:

Minden alapok ami webfejlesztés projekthez kelleni fog:
Gyorsabb megtalálhatóság, letisztultabb megjelenések, megfelelő betűméretet, betűtípusokat és színkódokat kiválasztani. Mert csak ez így segítségével az egyszerűbb elrendezés megkönnyíti, hogy végre lehet hajtani a kívánt művelet, illetve az új egyszerűsített navigációval hamarabb eljuthat oda, ahova szeretne.

1280px-t adtam meg az oldal szélességet, hogy nem szükséges teljesen, mint 1920px-t megadni, hisz túl nagy, sokaknak nincs kedve túl balra vagy jobbra nézni a dolgokat a “pszichológiai szerint” és kizárólag csak a középre, ezért 1280 px felbontásnál nagyobb monitorok alatt látszani fog, hogy középre lett igazítva, azaz bal/jobb oldalon már külső fehér vonalak, mint margók.

Ennek köszönhetően képek méretezésnél kisebb kilóbájt mérete miatt gyorsabban be fog tölteni az oldal sebességét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések