Fárasztó Horgásztó és Ökopark: az új faházon és új horgászhelyen

Az életemben ez volt harmadik alkalommal bejártam oda horgászni, de másik, újabb faházat kibéreltem 2 napra. Ez az új horgászhelyen, amit pont most ősszel befejeződtek az építkezést és megnyitották. Pontyozni mentem, de pergetni és úszózni is kipróbáltam már.

Faházhoz érkezése és horgászat elkezdésétől - befejezésig

2019 október 29.-én reggel megérkeztem, először a tógazdánál vásároltam 48 órás horgászjegyet, aztán helyszín megismerkedése (sajnos hibáztam, amiért nem vettem észre, hogy a parton vízszintje alacsony volt) végül holmijaimat bepakoltam faházba.

Elkezdtem horgászfelszereléssel foglalkozni, először az egyik új feeder, másik a régi teleszkópos bottal használtam, mert a harmadik új feeder botomnál a zsinór, amiben az orsóban volt, az régi és rossz állapot volt, ezért lecseréltem az újabb zsinórra és akkor kihúztam a teleszkópos botot és dobtam, így már kezdődött az igazi pontyozás 2db feederbottal horgászat.

Kb 1 órával később már nagy kapást kaptam, azonnal botot fogtam, orsóval visszatekertem, közben megéreztem (parton szememmel láttam is), hogy valószínűleg, hogy az hal volt, amit aznapon a Tógazda telepítette (fészbúkon postolta) jó pár mázsás pontyokat, mert kb 2 kg volt, de a part felé a vízmagasság miatt nem tudtam elérni merítőhálóval, ezért kis idő után kiszabadította horogról.

Azóta akaratlanul fogtam törpeharcsákat és kárászt, ezek nekem nem volt tervem, hisz pontyozni mentem. Nem lennék meglepve, mert ezek mindent zabálnak és nem válogatósak.

Mindkét napon estén pergetni is próbáltam kb 2-2 órát és műcsalival, nem fogtam semmit.

Második napon délben próbáltam úszóval is, de nem jött kapás.

Az utolsó napon, távozással előtt hajnalban 5:50-kor jött hatalmas kapás és akkor megéreztem, hogy nagyobb, de nem annyira mint tavaly, mert az hosszabb idő volt (kb 10 perc) a küzdelem, ez pedig közepes idő volt (kb 4-6 perc) a küzdelem.

Ez hal a látás alapján 4-5 kilós volt, de lehet, hogy 6 kiló is, mert amikor orsóval tekertem és bottal húztam kicsit, közben lehet érezni, hogy majdnem akkora nagy mint tavaly, de picivel könnyebb volt a küzdelem.

Október 31.-én reggel pedig hazamentem.

Betartottam, amit ígértem tavaly: pontybölcső vásárlás

Ebben évben természetesen végre megvettem egy pontybölcsőt a nagyhal védelem érdekében, muszáj volt, mert bármikor jöhetnek véletlen. Hisz egyik tavaly 8.25 kilósat fogtam, idén pedig ebben a tóban is majdnem 1db 4-5 kilót fogtam volna. Részletesebben leírtam, hogy miért fontos, itt bővebben olvashat. Rajta kívül még mindig nálam van a matracom is, oda kisebb halat teszek, nagyobb halat pedig bölcsőbe. Mindkettőt viszek magammal mindenhova.

Egy kis eredmény összefoglaló

Sikerültek:

  • Jó pár törpikéket, 1db (32 cm és 1,5 kg) szép nagy ezüst kárászt fogtam, elvittem.

Nem sikerült megfognom:

  • Egyik első napon délelőtt kb. 2 kg -> tőponty
  • Másik utolsó napon hajnalán kb. 4-5 kg -> tőponty

Nem mélyvíz esetén nagyhalak fogási technikai

Azért nem tudtam, mert nem volt mély víz miatt egyedül nem tudtam boldogulni botom mellett merítőhálót használni, ennek köszönhetően kiszabadították horogról.

Fő az oka: nem volt tapasztalatom az alacsony vízmagassága esetén egyedül mi a teendő megfogni, hisz 3 éve elkezdtem horgászni, előtte utoljára 2002-ben használtam a botot. Ráadásul azóta bár pecázok, de nem minden hétvégén, hanem alkalmanként.

Társsal együtt esetén

Ami biztos könnyebb megoldás, simán és problémamentesen segíthet megemelni a merítőhálóval.

Egyedül esetén

Ha nyáron vagy jó időben, akkor mezítlábbal vagy vmi strand stílusú papucs, vízbe menni, hogy olyan közel legyen, ahol hal nem ütközheti hasára a föld, pont akkor lehet használni a merítőhálóval -> sikerülhet

Ha hideg időben, akkor jobb oldalra terelni, ahol mély víz, vagy búvárnadrágot használni és akkor akkor lehet használni a merítőhálóval -> sikerülhet.

Ezekre sajnos nem voltam ennyire felkészülve, hisz nem tudtam, hogy egyáltalán nem mély víz, mert először ez a horgászhelyet foglaltam, majd legközelebb jobban figyelek. :-)

Horog - halbarát és védelem

Azért könnyen kiszabadult a horogról mindkét hal, mert amit vettem horgokat, azok halvédelem volt, így legalább nem fog sérülni a szája. Ez nagyon fontos, mert ha méret / súly korlátozáson kívül miatt, amikor vissza kell engedni a vízbe, ott gondoskodni kell, hogy ne sérüljön a szája. +sebfertőtlenítőt is viszem mindenhová is.

Fárasztó Horgásztó és Ökopark - horgásztóról információk

Adatok

Terület: 10 hektár
Horgászállás szint: 4/5
Horgászállás helyszáma: Sajnos nem tudom, meg kell kérdezni tógazdát.
Előre foglalható: nem, csak a szállásokra igen.
Halak: ponty, amur, harcsa, csuka, süllő és egyéb halak
Autó parkolás: igen
Sátrazás: Sajnos nem tudom, meg kell kérdezni tógazdát.
Tűzrakóhely: van
Esőbeálló: van, de nem mindenhol
WC: van, fából készül az udvari WC
Voltak-e stégek/nyaralóházak: igen, sok
Fa asztal és pad: nincs

Szállások - 3 helyről (ahol már kibéreltem 1-1-szer) információk

Faház (legelőször, szemben, ahol fehér ház van, annak fölötte)

Előny:

  • Egyenesen irányban lehet horgászni, de ha bal vagy jobb szomszédban senki nincs, akkor lehet több irányban is
  • Mindenféle halak található (egyéb, békés és ragadozó halak)
  • Van stég
  • Mélyvíz
  • Állatok nem járkálnak

Hátrány:

  • Faház és vízpart között nem volt közel
  • Éjszakán világításnál nem volt elegendő, mert távol van a faház és vízpart/stég között

Lakókocsi ház (második, tó jobb oldalon végén található)

Előny:

  • Egyenesen irányban lehet horgászni, de ha bal vagy jobb szomszédban senki nincs, akkor lehet több irányban is
  • Inkább nagyhalak található
  • Lakókocsiban minden van ami kell
  • Faház és vízpart között közel
  • Éjszakán világításnál elegendő volt, hogy mindent lehet látni
  • Van stég
  • Mélyvíz
  • Állatok nem járkálnak

Hátrány:

  • Stég és lakókocsi között volt egy fedett terasz, mint előtető. Emiatt 167 centis vagyok, ezért nem volt könnyű messzire, mint távdobóként dobni, mert fölöttem az előtető útban volt
  • Nem nagyon voltak egyéb halak

Faház, az elsőhöz képest nagyobb négyzetméter (harmadik, tógazda lakás közelben)

Előny:

  • Több irányban lehet horgászni
  • Mindenféle halak található (egyéb, békés és ragadozó halak)
  • Faházban nagyobb hely jut
  • Faház és vízpart között közel
  • Éjszakán világításnál elegendő volt, hogy mindent lehet látni

Hátrány:

  • Nem mélyvíz miatt nagyon figyelni kell a sikeres fogás érdekében
  • Nincs stég
  • Állatok járkálnak

Leírások

Heves megyében az egyik legnépszerűbb horgásztava, ahol mindig rekordlista halakat lehet fogni. Nem hiába minden évben 1-1-szer járok oda kikapcsolódni és horgászni, ott megdöntötte a fogási saját rekordomat: tőponty és 8.25 kg volt.

10 hektár területen szépen mindenhol “körbekerített” fák, amivel árnyékolhatja a nyaraló és üdülő házakat. Szemben baloldalon található hatalmas nádas és gallyas található is. Csónakázási lehetőség is. Nagyjából mindenhol rendelkeznek saját stég a házak előtt.

Víz alatta rengeteg rekordlistás halak található: legnépszerűbb a pontyok, de többi is foghatnak nagy halakat (busa, süllő, harcsa, amúr, csuka).

Téli szezonban, amikor hideg és mindenhol jég, ilyenkor is van lehetőség horgászni, az meg lékhorgászat.

Úgy olvastam valahol, hogy nemcsak horgászni, hanem túrázni is van lehetőség, rengeteg látnivalók: állatokat, tavat, erdőt, és egyebeket.

Éjjel-nappal, minden évszakban horgászható, nincs korlátozás. Csak a halas vagy sport horgászjegyeknél 12 órásat lehet venni, ha például 2 napot akarsz horgászni, akkor 48 órás, azaz 4db jegyet kell venned. De 3 bottal is lehet, csak picivel drágább az ára.

Összefoglalás

Nagyon jó volt horgászni, aludni az új faházban, de ez a vízpartján nem igazán volt jó a választás, ha aki egyedül megy horgászni, fenti található a technikai címről részletesebben leírtam.

Ha nem egyedül, hanem társsal együtt horgásznék, vagy már elsajátítottam a nem mélyvíz szerint technikai módszert, akkor foghatam volna 2db tőponytot (egyik kis, másik nagy).

Másik meg tógazdának van saját állatjai, akiket tenyészik, emiatt figyelni kell, nehogy tönkremenjen a horgászfelszerelések, a csalik és az etetőanyagok. Juhok, tyúkok, kakasok, macskák és kutyák folyamatosan járkáltak, ezért érdemes vigyázni a holmaira, mert egyszer az egyik juh lelökte a csalijaimat, emiatt visszaállítottam, nehogy folyjon. Előfordult már, hogy az egyik állat nekiment botomnak, emiatt rászóltam és elzavartam.

Időjárás:

Őszies időszak, éjszakán igen hideg, de nem annyira. Faházban volt fűtés, így 2 éjszaka alvásakor nem fáztam meg.

Útviszonyok:

Tó környékén igen jó, lehet biztonságosan vezetni.

Botok módszere:

Feeder, pergető, match (természetesen abból csak kettőt használtam váltásakor)

Csalik:

  • HALDORÁDÓ Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Fokhagymás hal
  • HALDORÁDÓ Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Édes Ananász
  • HALDORÁDÓ Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Tüzes Ponty
  • HALDORÁDÓ SpéciCorn - Fokhagyma
  • HALDORÁDÓ SpéciMethod Ball - Fokhagyma és Kagyló
  • CUKK epres csemege kukorica (CUKK STRAWBERRY)
  • közepes giliszta

Etetőanyag:

  • HALDORÁDÓ Fluo Energy - Ördögűző
  • HALDORÁDÓ Ready Method - Spring
  • HALDORÁDÓ 3X mag mix

Melyik hónapban:

Október

Korábbi horgászélmények

Az elmúlt 2 évben különböző, több helyeken horgásztam már és akit érdekel, hogy milyen volt és miket fogtam, akkor a címkék közül kattintson a “horgász” címkére és között megnézheti.

Az alábbi helyeken tartózkodtam már: Recsk horgásztó (Búzásvölgyi víztározó) és sátorral, Verpeléti horgásztó (Halastó) és sátorral, Tiszanána / Sarud Tisza tó oldalán, Fárasztó horgásztó (Kál és Boconád környékén: 2017-ben, 2018-ban) és Gyomaendrőd (Sóczó-zugi holtág), Hármas-Körös folyó (Szarvas - Halászlak oldalán) folyamatosan bővülni fogok.

Weboldaluk, ahol több információt tud megnézni:

farasztohorgaszto.hu

Korábbi cikkek ez a tóról:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések